Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Resipi Wajik

Kukus beras pulut yang telah direndam sehingga masak. Enak dimakan begitu sahaja.


Resipi Citarasawan Kuih Wajik Resep Masakan Malaysia Resep Makanan Makanan

Sedapnya Wajik durian perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni.

Resipi wajik. Wajik ketan umumnya dibuat dengan tambahan gula merah sehingga didapatkan warna gelap. Walaupun penat mengacau tapi serius senang je resepi wajik ni tau. Wajik Nasi Manis Resepi Nenek.

400g gula merah dicairkan 3 helai daun pandan 1kg beras pulut 100g gula. Gaul rata lebih kurang selama 5 minit. Rendam beras pulut semalaman.

Begitu banyak kue yang dibuat dengan bahan dasar beras ketan salah satunya ialah wajik. Resipi sedap dan mudah untuk Wajik Bunga-Bunga Cintaku Padamu Semanis Tasik Madu. Wajik Turun-Temurun Pulut Kacau Kredit foto.

Jangan pelik pula kalau banyak gunakan gula dalam resepi ni. Lihat juga resipi-resipi untuk Masak apa hitam putih atau pink. Kalau resipi arwah mak saya dia suka campurkan adunan ni dengan bunga cengkih dan juga durian.

Gaul sebati dan didihkan sehingga berbuih-buih. WAJIK PULUTPULUT KACAU. Oct 8 2018 - Sweet Rice cake.

Menurut empunya resipi lagi sajian ini dipelajari dari arwah ibunya dan merupakan resipi. Masukkan pulut yang telah dikukus tadi setelah air gula dan santan tadi agak pekat likat dan berbuih2. Okay jom ushar resepi wajik di bawah.

Mari kami kongsikan beberapa resepi wajik durian untuk anda cuba. So kalau nak hitam gunakan 100 gula melaka jangan guna gula pasir. Kue ini termasuk dalam kategori jajanan basah dengan cita rasa manis dan nikmat.

Zuraida Abdmalek Gambar bukan menggunakan resepi dibawah Bahan-bahan. Itu sebab ada blogger yang jual resepi PJJ untuk kuih ni kalau tak silap RM100 untuk 1 resepi kuih wajik. Dicatat oleh Risik Resepi di 354 PTG.

Tapi saya memang tak suka wajik atau nasi manis yang dicampur dengan durian ni. Cairkan gula merah dengan 2 cawan air dan tapiskan. Bahan-bahan buat dia sikit je.

Juga selain dipanggil dengan nama wajik ianya turut dikenali sebagai Pulut Manis Nasi manis atau pulut kacau. Sebutan kue wajik sendiri lebih terkenal di daerah Jawa Tengah dan memiliki sebutan yang berbeda-beda di setiap daerah. Kuih ni popular juga sebagai pemanis di majlis keraian dan perkahwinan.

WAJIK PULUT KACAU RESIPI NENEK 1 kg pulut kalau sukatan nenak 1 cupak pulut- rendam semalaman minima 4 jam 12 kg santan pekat kalau sukatan nenek 3 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa 300 gm dark brown sugar- boleh ganti gula Melaka kalau sukatan nenek 12 kati. RESIPI WAJIK TURUN TEMURUN PULUT KACAU. Masukkan santan gula merah gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk.

Masukkan santan gula merah gula pasir dan daun pandan. 2 cawan santan pekat. Bersihkan beras pulut kemudian rendam selama lebih.

Masak santan dan gula merah di dalam kuali besar. Saya pun suka wajik kasirat ni. Teringat pulak arwah mak suka sungguh wajik kasirat ni.

Kalau tak manis bukan wajik namanya. Gula melaka akan menentukan kehitaman wajik kita. Haritu umi ingat nak bagi wajik dekat saudara mara belah Perak so kami pun masak la wajik ni untuk kali pertama.

Terima kasih pada yg kongsi resepi ini. Bahan-bahan Guna loyang 9 x 9 500gm beras pulut lbh kurang 3 12 cwn arcopal 300gm gula melaka gula merah. Kuih Wajik memang kepakaran arwah Tok Wan setiap kali tokwan kacau kuih ni K1 akan cepat2 larikan diri atau buat2 sibuk hee hee.

Bahan dimasak dengan 1 cawan air. Mudah di buat dengan 3 kaedah kukus ni siap dinikmati bersama keluarga tersayang. Cookeverypart1 Bahan Layu Di Tasik Maduleftoverfood Dengar tajuk macam baru dilamun cintaxnk kalah dengan tajuk MinSha saja mengada2 sikit almaklum 24.

Gaul sebati dan didihkan sehingga berbuih2. Wajik biasanya dimasak bermusim kerana ia kurang sesuai dimakan pada hari-hari biasa kerana rasanya yang tersangat manis dan diperbuat daripada beras pulut. Wajik durian ini rasanya manis dan memang menjadi kegemaran golongan tua atau pun muda.

Bayangkan sudip kayunya boleh buat pendayung sampan. Wajik ni konsepnya ialah hidangan ala pulut yang berlemak dan dimasak dengan rasa manis. Sebabtu kalau di kelantan ada versi nasi manis durian.

Kuih tradisional yang popular turun temurun resipi nenek moyang yang sangat berharga. Mana tak nyer bukan satu belanga yang di masak tapi satu kawah. Untuk follower Azie Kitchen saya bagi percuma sahaja.

Selepas itu tanak atau kukus beras pulut. Kalau dah lama kempunan nak makan wajik tu bolehlah cuba resepi wajik kampung yang sedap ni. Wajik lazimnya dihidangkan sepanjang masa namun lebih meluas ketika musim perayaan.

Berikut disertakan resepi wajik pulut kacau manis sedap mudah sukatan cawan yang merupakan antara makanan tradisional yang sering menjadi pilihan masyarakat di Malaysia. Namun begitu oleh kerana rasanya yang agak manis sesetengah orang tidak menyukainya. Sehingga gula merah larut.

Nampak berkilat lembut pendek kata memang menambat selera dan buat orang terliur untuk mencuba. Ikut resepi jer Insya Allah jadi. Jika ada banyak durian dekat rumah jom cuba resepi wajik durian ini.

Antara manisan yang sering disajikan ketika musim perayaan kenduri kendara kahwin dan sebagainya. Resepi Wajik Pulut Manis Kuih wajik yang juga dikenali sebagai pulut manis atau nasi manis adalah makanan pemanis mulut yang kebiasaannya dihidangkan pada majlis perkahwinan atau hari raya. Terus save kat sini duluresepi dari keluaran Mingguan Wanita.

See more ideas about rice cakes food sweet. Tengok resepi punya la mudah. 20 resipi yang mudah dan sedap untuk wajik daripada komuniti memasak terbesar di dunia.

Semasa saya melayari FB keluar pulak resepi wajik kasirat ni. Beras pulut 1kg Gula merah 1kg Gula putih 2 cawan.


Kuih Wajik Merupakan Sejenis Pulut Manis Yang Pada Asasnya Dimasak Dengan Nisan Kelapa Respi Kuih Wajik Bahan Cake Baking Recipes Baking Recipes No Bake Cake


How To Make Sticky Wajik Tasty And Delicious Vegan Desserts Food Malaysian Dessert


Posting Komentar untuk "Resipi Wajik"