Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Resipi Kuih Dari Tepung Pulut

Wanita ni cukup pakar sehingga bervariasi talam dia Sy pernah makan kuihnya super sedap. 1Bancuh tepung pulut dengan garam dan air.


Kuih Koci Pulut Hitam

Sesekali bersarapan dengan kuih tradisional pun sedap juga kan.

Resipi kuih dari tepung pulut. Maklumlah dari luar nampak elok saja. Perap untuk 1 - 2 jam sehingga yis naik. 3Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.

500 gram tepung pulut. Tepung pulut tepung beras air biasa air kapur makan santan kara 200ml air biasa sukat guna kotak santan senduk sedang gula perang 4sudu besar membukit garam halus. 1 sudu besar tepung gandum.

Tuang bahan kisar kedalam mangkuk tepung tadi dan kacau rata. Kisar daun pandan bersama sedikit air ditapis dan diambil airnya. Gula kabung dipotong menjadi kiub kecil.

Resepi ini dikongsikan oleh Norhidayu Abdul Majid di laman Facebook. Kemudian masukkan air ke dalam tepung pulut. Kisar lagi hingga sebati.

Pastikan doh tidak melekat di tangan. Kacau hingga larut dan biarkan selama 15 minit. Wadai Kipeng Merdeka -Selangor.

Resepi Kuih Bakul Bahan- bahan. Kelapa parut gaulkan dengan garam halus secukup rasa Cara membuatnya-. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.

Sy berhajat nak mendalami belajar buat kuih melayu. Kukus sehingga lapisan bawah masak untuk lapisan atas arwah mak panggil kepala kueh campurkan tepung beras dan tepung jagung serta secubit garam cair aja bancuhannnyaapabila lapisan bawah dah masak tuang kan lapisan atas. Masukkan tepung pulut sedikit garam didalam bekas dan dicampurkan dengan air pandan digaul hingga menjadi doh yang boleh digentel.

Kemudian masukkan gula merah dan gula pasir. Selalunya kita membeli je kuih ni kan. Proses menyediakannya juga mudah.

Masukkan nasi dan air sedikit demi sedikit ke dalam pengisar dan kisar hingga halus. Kuih telaga emas dibuat dari tepung pulut dan di tengah tengah terdapat inti kastard namun tidaklah terlalu seperti kastard. Kuih koci merupakan kuih yang dibuat menggunakan tepung pulut dan berintikan kelapa dan gula melaka di dalamnya.

Masukkan gula pasir dan merah serta air kedalam mangkuk. 250 gm tepung pulut Di ayak 80 gm gula pasir 200 gm gula merah 250 ml air Beberapa helai daun pisang Beberapa utas tali rafia untuk mengikat tin berukuran 5 cm lebar dan tinggi 10 cm Cara membuatnya. Satukan didalam mangkuk tepung gandum tepung beras dan serbuk yis.

Masak sehingga kuih timbul. Kemudian uli tepung jadi kecil kecil sehingga habis. ½ cawan tepung pulut hitam.

Campurkan pewarna dalam air. Selepas mendidih masukkan kuih. Jauh ke Perak sana tu ha ha ha sy merancang nak belajar buat kuih talam.

Kalau nasib tak baik sebaik saja bungkusan di buka isinya pula lembik dan akhirnya buang begitu saja. Hari ni sy tulis resepi kuih dari kombinasi tepung pulut kalau org Indon atau Sabah dipanggil tepung kentan. Kuih Ros Tepung Pulut By Kak Wan Resipicitarasawan Bahan-bahan 250 gm tepung pulut cap POKOK 2 13 cawan 250 gm tepung jagung 2 cawan 150 ml air 150 ml santan segar atau kotak 5 biji telur A 180 gm gula 34 cawan 12 cawan bijan putih hitam.

Gaul sehingga tepung jadi doh. 1 ½ cawan tepung pulut. Kacau hingga larut dan biarkan selama 15 minit.

Pagi ini saya ingin berkongsi resepi kuih tepung bungkus yang resepinya saya ambil di SINI.


1 Cawan Tepung Beras Pulut 1 Cawan Tepung Pulut Hitam 3 4 Cawan Air Sedikit Air Kapur 1 2 Sudu Teh Adunkan Kesemua Bahan Menja Dapur Menu Projects To Try


Pin On Kuih


Posting Komentar untuk "Resipi Kuih Dari Tepung Pulut"