Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Resepi Dari Pulut

Sediakan periuk pengukus dan alas bahagian bawahnya dengan daun pandan atau daun pisang. Kacau sebati sehingga santan meresap kedalam pulut.


Resepi Kuih Koci Pulut Hitam Sedap Sharing My Ceritera Asian Desserts Malay Food Indonesian Desserts

Nor Al Fatihah Cookpad Bahan Lapisan Pulut.

Resepi dari pulut. Biasanya pulut akan sejuk dalam masa 1-2 jam. 1 bungkus tepung pulut ½ kilo gula merah daun pisang sedikit garam ½ biji kelapa parut yang putih digaul dengan sedikit garam 2 helai daun pandan dibasuh dan diikat sepiring minyak Cara membuatnya- Daun pisang dilayur diatas api sampai agak lembut untuk dibentuk dan kemudian dipotong mengkut said sebesar 14cm x 15cm. Bahan Lapisan Sekaya atas 5 biji telur gred A - Ummi letak 4 biji.

1 12 cawan santan cair. Waktu duduk rehat tu jari jemari mula jalankan tugas scroll media sosial. Tanak kesemuanya dalam periuk nasi elektrik bagi separuh masak.

Basuh beras pulut dan rendamkan semalaman didalam air bersama 1 sudu serbuk kunyit dan sedikit pewarna kuning. Jika pulut masih mentah tambah sedikit air. 5 Selepas rata bungkus pulut tersebut di dalam daun pisang ataupun plastik kecil.

1kg beras pulut 12 biji ragi Seeloknya jemur terlebih dahulu tapi yang ni saya tak jemur pon. 1 mangkuk santan sedikit garam daun pandan Cara-cara. 4 Setelah sejuk ayakkan ragi diserata permukaan pulut.

Lihat juga resipi-resipi untuk Bubur candil Bubur Tepung Pulut. Resepi tapai pulut manis. Setelah itu cuci bersih pulut dari air kunyit dan asam keping dan kukus selama 10 minit.

RESEPI TAPAI PULUT. 3 Tunggu pulut sehingga sejuk. Masukkan kembali ke dalam kukusan dan kukus lagi sehingga pulut masak sepenuhnya Untuk menyediakan intik masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan kacau sehingga sekata.

Kukus pulut keesokkan harinya dalam 8-10mnit. 1 cawan santan pekat. Hancurkan ragi saya letak dalam plastik dan ketuk guna alu lesung nanti nak guna baru ayak guna penapis teh.

1 kg beras pulut Mak Hencik guna beras pulut susu 12 cawan air. Masukkan santan dan garam gaul rata. Bekas atau daun pisang untuk membungkus.

Campurkan pulut minyak dan pandan. Kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi di bahagian yang belum kena. Pulut di bersihkan dan di rendam selama sekurang-kurangnya 2 jam bersama serbuk kunyit dan asam keping.

Penyediaannya Basuh beras pulut dan rendam semalaman. 3Masukan beras pulut yang ditapis ke dalam pengukus dan kukus selama 15minit. 1 st garam halus.

Gaul cincai jangan gaul rata kerana supaya warna menjadi putih dan biru. 1 12 cawan beras pulut - basuh dan rendam 2 jam. Masukkan hirisan halus-halus bunga telang.

1 biji ragi dihancurkan. Keluarkan pulut dari kukusan terus gaul dengan santan yg telah di campur garam. Rendam beras pulut selama lebih kurang 3-4 jam sekurang kurangnya.

Untuk air pemilik resepi agak-agak sahaja. 1 sudu kecil gula. Kukus pulut setengah masak keluarkan pulut dan masukkan ke dalam bekas.

2 Selepas pulut siap dimasak ratakan di atas dulang. 489 resipi yang mudah dan sedap untuk tepung pulut daripada komuniti memasak terbesar di dunia. Letakkan 2 kotak santan didalam mangkuk selepas itu masukkan gula dan garam secukupnya terlebih masin tidak mengapa nanti boleh melemakkn pulut kuning tersebut.

Resipi Bubur Tepung Pulut Yang Sedap dan Mudah Bila melalui tempoh PKP kerana wabak Covid-19 ni di rumah memang ada saja mak mak nak buatkan terutamanya bab memasak. Ada yang mencari bahan bacaan ada yang cari movie dan tak kurang juga cari resipi untuk di cuba.


Resepi Kuih Koci Pulut Hitam Sedap Sharing My Ceritera Resep Makan Siang Sehat Resep Makanan Manis


Pin By Ku Qaseh On Resepi Opah Mas Cotek Traditional Cakes Food Recipes


Posting Komentar untuk "Resepi Dari Pulut"