Resepi Kuih Dari Tepung Kacang Hijau
600 gm santan - sedang pekat. Kuih ni kena betul2 sejuk barulah cantik di potong.
Pin By Ku Qaseh On Resepi Opah Mas Cotek Traditional Cakes Food Recipes
Resipi Mudah Sangat Sedap.
Resepi kuih dari tepung kacang hijau. Kuih Kasturi adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada rebusan kacang hijau yang sudah empuk dan lembut. 50 gm tepung hoon kwee. 500 gram kacang hijau.
1Basuh dan toskan kacang hijau. 1 cawan tepung kacang hijau. Kuih kacang hijau atau dikenali sebagai kuih kasturi ini sering didapati di gerai-gerai menjual kuih minuman petang seperti pisang goreng cempedak goreng cekodok keropok lekor dan lain-lain.
1 sudu kecil air kapur. Resepi Kuih Kasturi Kacang Hijau. 200 gram gula melaka.
250 gm kacang hijau beli di kedai yang dh ada garam akak letak 300 gm tepung kacang hijau yang telah diayak 250 gm tepung gandum-Ayu gunakan tepung top flour dan ayak akak letak 200 gm tepung top flour 125gm gula icing -Ayu ayak - akak pun. Banyak resipi yang boleh diolah dari kacang hijau antaranya Kuih Lepat Kacang Hijau yang dikongsikan oleh saudara Muhamad Fadzul Ilahi Azhar ini. Resipi citarasawan Bahan A 200 gm tepung kacang hijau 50 gm tepung hoon kwee 40 gm tepung kanji 12 sudu teh garam 1 sudu teh pewarna hijau Bahan B 300 gm gula melaka 100 gm gula halus 2 helai daun pandan 800ml santan pekat KARA 400 ml air Loyang 9 empat segi Cara.
1 helai daun pandan. 1 biji kelapa parut. 1 sudu makan tepung gandum.
Jarang sekali kita mendengar atau rasa namun bila tengok pada rupanya kelihatan sangat sedap dan menyelerakan. 1 helai daun pandan. Diperbuat daripada tepung pulut dan bulat bentuknya ia mempunyai inti kelapa manis serta dilumur dengan tepung pulut atau tepung kacang hijau bagi mengelakkan daripada melekat.
2 sudu besar gula halus. Kuih Lepat Kacang Hijau Air Tangan Mak. 40 gm tepung kanjiTepung UbiTapioca starch.
1 sudu teh pewarna hijau. 1 sudu kecil pandan paste. Disini kami kongsikan Resepi Kuih Kasturi Kacang Hijau.
Bersempena Ramadan ini apa kata cuba resepi ini di rumah seperti dikongsi oleh Mas Cotek di Facebook. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam. Satukan bahan B masak sehingga gula larut.
1 cawan gula merah. Resepi ini dikongsikan oleh Salwanie Apitz di laman Facebook. 3Kisar kacang hijau sehingga halus seperti tepung.
200 gm tepung kacang hijau. Salutan tepung koreng pada kuih ini menjadikan ia rangup di luar dan lembut di dalam. File Type jpg.
Resepinya juga tidak terlalu rumit untuk dicuba. Sedikit warna hijau muda. Source Image zinemy.
12 sudu teh garam. 200 gm tepung kacang hijau. Bahan-bahan loyang 10x10 Bahan A -.
Kuih Koleh Kacang merupakan kuih tradisional yang terkenal di negeri Johor dan Terengganu. 200 gm tepung kanjiubi. ½ cawan gula pasir.
150gm-160gm minyak jagung Daisy- adjust ikut kesesuaian doh-Ayu gunakan 160g Cara-cara. 2Goreng kacang hijau angkat dan sejukkan. Pin By Yam Fun Lai On Asian Cakes N Desserts Cooking.
Kuih ini sangat sedap kerana tekstur nya yang rangup diluar dan lembut manis di dalamnya. File Type png. KUIH LAPIS KACANG.
Enak Dan Mengasyikkan Ini Resepi Puding Tepung Kacang Hijau.
Tepung Gomak Malaysian Food Desserts Malaysian Food Asian Recipes
Bingka Pandan Resep Makanan Cemilan
Posting Komentar untuk "Resepi Kuih Dari Tepung Kacang Hijau"