Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Resipi Bubur Kacang Hijau Dan Sagu

13 sdt garam halus. Kacang hijau 300g - direndam 3 atau 4 jam.


Bubur Kacang Hijau 2 Cawan Kacang Hijau Rendam Lebih Kurang 3 4 Jam 200ml Santan Sedikit Air 2 Keping Gula Melaka Asian Desserts Food Malaysian Dessert

Masak air sampai mendidih lalu masukan kacang hijau yang sudah direndam.

Resipi bubur kacang hijau dan sagu. Masukkan pula gula melaka dan kacau sehingga gula hancur. Berbeza pula dengan belah selatan yang buburnya lebih cair dan. Rebus kacang sehingga kembang.

BUBUR KACANG JAGUNG DAN SAGU. Kemudian masukkan gula melaka agak2 saiz dia. 81 resep bubur kacang hijau dengan sagu mutiara ala rumahan yang mudah dan enak dari komunitas memasak terbesar dunia.

Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan sagu dan biar hingga sagu kembang. Basuh dan toskan kacang hijau.

Biji sagu 2 cawan - direndam 12 jam. Rendam kacang hijau selama 1 jam atau semakin lama lebih baik. Masak lagi sehingga sedikit mendidih.

Didihkan air dan masak kacang dan sagu sehingga kembang. Ada tepung santan kacang hijau kacang kuda ubi keledek labu jagung sagu dan sebagainya. 4 cuba rasakalau gula dah sesuai dengan kemanisannya.

2 helai daun pandan. Bila kacang telah empuk dan kembang masukkan gula pasir. Maka buat sendiri lagi puashati.

1 didihkan air secukupnyamasukkan kacang hijaumasak sehingga kacang hijau separuh empuk. Berikut ini resep dan cara membuat bubur kacang hijau yang enak dan mudah. Bubur kacang hijau yang dicampurkan dengan manisan nisan berwarna lebih gelap berbanding bubur kacang yang tidak dicampurkan dengan manisan nisan.

Masak dalam air mendidih selama 5 menit. Bubur kacang hijau sedap senang. - 12 cawan sagu.

Kalau pantai timur pula lebih kepada bahan rempah khas jadi manisnya tu tak setanding bubur asyura utara. Kacau2 dan biarkan sampai gula melaka tu diffuse. Rendam kacang semalaman sejam Cuci dan tuskan kacang.

Resepi Bubur Kacang Hijau. 400 gm kacang hijau direndam air 100 gm sagu. - santan sederhana pekat dari sebiji kelapa.

2 masukkan daun pandan dan saguteruskan masak untuk beberapa minit lagi. Lihat juga resep Bubur kacang hijau mutiara enak lainnya. Di belah utara bubur asyura ni rasa sangat manis dengan teksturnya yang kental.

Kemudian masukan daun pandan dan jahe. Resepi Bubur Kacang Hijau Dengan Sagu Biji Okay saya kongsikan cara buat bubur kacang hijau dengan biji sagu untuk sama-sama kita buat di rumah. Masukkan kacang hijau air dan daun pandan.

- secawan kacang hijau. Bubur Kacang Hijau Bahan-bahan. Ia juga mempunyai rasa yang lebih kuat hasil pengaruh rasa nisan itu sendiri.

Bubur merupakan sejenis masakan berkuah yang mengguna pelbagai jenis bahan masakan terutamanya yang berasal dari bijirin seperti kacang hijau kacang merahpulutberasjagungsagu malah ubi seperti keledek atau ubi juga biasa dijadikan bubur. Masukkan santan dan gaul hingga sebati. Amik satu periuk yg agak besar sbb kacang2 tu nnt akan mengembang.

Mungkin ada anak-anak atau anda sendiri suka makan. Rebuskan until kacang2 tu pecah2. 3 kemudian tambahkan black pearl dan gulamasak sehingga semua bahan sudah empuklembut.

Masukkan gula dan santan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah. Bila dah sejuk simpan dalam fridge. Rebus kacang dengan daun pandan.

2 helai daun pandan - belah dan simpul 1 sudu kecil garam Cara-Cara Rebus kacang hijau bersama air garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak biar cepat empuk.


Bubur Kacang Hijau Cooking Delicacy Malaysian


Bubur Kacang Sagu Cooking Food Vegetables


Posting Komentar untuk "Resipi Bubur Kacang Hijau Dan Sagu"